BREZİLYA PORTO ALEGRE’DE ANTI-FAŞIST ENTERNASYONAL KONFERANS


Porto Alegre’de Dünya Anti-Faşist Enternasyonal Konferans (17-19 Mayıs)

17-19 Mayıs 2024 tarihleri arasında Porto Alegre’de düzenlenecek olan konferans birçok yönden önemlidir. Son yıllarda, aşırı sağın küresel olarak yeniden yükselişi karşısında, birkaç uluslararası konferans düzenlendi. Genellikle bir siyasi parti veya aynı siyasi aile, hatta Rosa Luxemburg Vakfı gibi özel bir vakıf tarafından örgütlenmesine rağmen anti-faşist bir örgütlenmeye gidilemedi. 

Bu girişimin amacı bir adım daha ileri gitmeği enternasyonal anti-faşist bir hareket inşa etmeği amaçlıyor. Anlaşmazlıklarını bir kenara bırakan Brezilya’daki iki sol siyasi parti, PT (İşçi Partisi) ve PSOL (Sosyalizm ve Özgürlük Partisi), Porto Alegre’de birlikte konferans toplamayı ve yerel bir organizasyon komitesi oluşturmayı kabul etti.

Diğer sol partiler de onların izinden gittiler ve bu konferansı desteklediler. Bunlardan bazıları; Brezilya Komünist Partisi (Maoist kökenli PCdoB) ve Halk Birliği. Topraksız Halk Hareketi (MST, La Via Campesina’nın bir üyesi) ve öğretim kadrosu (CEPRS), üniversitelerin teknik-idari personeli (Assufrgs) ve Rio Grande do Sul Eyaleti İşçilerin Tek Merkezi (CUT) gibi sendikalar.

Tüm kıtalar ve dünyanın hemen hemen tüm büyük bölgeleri, eşit olmayan bir şekilde de olsa temsil edilecektir. Kuzey Amerika’dan, Latin Amerika ve Karayipler’in tamamından (veya neredeyse tamamından), Kuzey Afrika’dan ve Arap bölgesinden, Sahra ve Afrika’dan, Avrupa’dan, Avustralya’dan delegeler davet edildi…

CADTM veya ATTAC gibi uluslararası ağlar, CLACSO (Latin Amerika Sosyal Bilimler Konseyi) gibi vakıflar,  Amsterdam merkezli Ulusötesi Enstitü veya Fransa merkezli  Kopernik Vakfı da mevcut olacak. Uluslararası siyasi örgütler ya da forumlar da orada olacak: Sao Paulo Forumu, Dördüncü Enternasyonal, Uluslararası Sosyalist Birlik (ISL), Uluslararası Sosyalist Eğilim (IST) ve beklendiği gibi İlerici Enternasyonal ve muhtemelen diğerleri. Katılımcıların tam listesi; https://antifas.org/asistencia-confirmada/

Bu sadece aşırı sağı yorumlamakla sınırlı kalmayacak. Faşist gidişi durdurmak için örgütlenmeler tartışılacak. Hiç şüphe yok ki, mütevazı bir şekilde olacak çünkü sürecin henüz başındayız. Cesaret verici Porto Alegre inisiyatifinden sonra adım adım ilerleyebileceğiz. Bu, aşırı sağa karşı koymak için solu önemli ölçüde zayıflatan bölünmelerin üstesinden gelmeyi içerecektir.

Porto Alegre’de titiz bir çalışma sürdürülüyor. 2 Mayıs 2024 itibariyle, https://antifas.org/subscribir/ web sitesi üzerinden şahsen katılmak için kayıt yaptıran 1376 kişi olduğunu görmek çok cesaret verici. Porto Alegre’deki bir dizi sendika örgütü, konferans için toplu konaklama ve toplantı odaları hazırlıyor. Ayrıca, 17 Mayıs Cuma günü saat 18:00’den itibaren gerçekleşecek açılış yürüyüşünün başlangıç noktasına yoksul mahallelerden insanları taşımak için otobüsler hazırlandı. Yürüyüşe binlerce katılımcı bekleniyor. Son zamanlarda sol, Brezilya’da ve Almanya dışında, dünyada aşırı sağa karşı büyük bir gösteri örgütleyemedi. Elbette ve cesaret verici bir şekilde, Netanyahu’nun aşırı sağcı hükümetine karşı Filistin halkıyla dayanışma içinde gezegenin her yerinde kitlesel gösteriler gerçekleştirilecek. 

17 Mayıs gösterisine ek olarak konferans programında kaçırılmayacak etkinlikler var. 18 Mayıs Cumartesi sabahı ile 19 Mayıs Pazar öğleden sonra arasında, yerel organizasyon komitesinin sorumluluğunda birbirini izleyen 8 genel kurul toplantısı yapılacak. Ayrıca grupların özgürce organize ettiği düzinelerce etkinlik olacak. Genel kurul oturumlarının programını görüntülemek için: https://antifas.org/conferencia/ Konferans. 19 Mayıs Pazar gününden sonra kalan katılımcılar için saha ziyaretleri ve kültürel aktiviteler programlanacak.

Açıktır ki, aşırı sağ, kapitalizmin krizinden yararlanarak ilerleme kaydediyor ve uluslararası düzeyde rüzgarı kendi lehine çevirebiliyor. Aşırı sağın toplantıları uluslararası alanda çoğalıyor ve aşırı sağ hükümetlerin iş başına gelmeleri  onlara güç katıyor.

Anti-faşist bir hareketi oluşturmanın henüz başındayız ve olumlu bir sonuç alacağımızın bir garantisi yok. Kesin olan şey, aşırı sağa karşı güçlü bir uluslararası hareket inşa etme girişimi olmazsa, aşırı sağ ilerlemesini sürdürecektir. Farklı kıtalarda sol içindeki bölünmeler, aşırı sağın yükselişine verilen tepkinin zayıflığında önemli bir unsurdur. Büyük bir üniter inisiyatif inşa etme girişiminde ortaya çıkan birçok sorun arasında şunlardan bahsedebiliriz: siyasi rakibi güçlendireceği korkusuyla üniter bir girişimin başarısına yardım etmeyi reddetmek; daha önce işbirliğinin olmaması, partileri, toplumsal hareketleri ve yurttaş derneklerini bir araya getirmenin, örgütleri ve bireyleri birleştirmenin zorluğu… Bütün bunlar çok gerçek sorunlara tekabül ediyor ve bunların üstesinden gelmek kolay değil. Dahası, aşırı sağa karşı geniş bir uluslararası hareket inşa ederken, bu sorunlar tartışılabilmeli. Birleşik cephe yaklaşımının benimsenmesi, hiçbir şekilde her örgütün özerkliğinden, programından ve eyleminden vazgeçtiği anlamına gelmez. 

Her halükarda aşırı sağın yükselişine karşı koymak büyük halk hareketlerini geliştirir. Sosyalist (ekososyalist), feminist, ırkçılık ve savaş karşıtı, enternasyonalist çevreci çözüm hedefleyenler siyasi değişikliklerin gerçekleşmesinde işbirliği yaptıkları ölçüde kapitalist sistemden kopuşu hızlandırabilirler. 

 

2775860cookie-checkBREZİLYA PORTO ALEGRE’DE ANTI-FAŞIST ENTERNASYONAL KONFERANS



Source link

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*