SMA ilaçları ile ilgili son durum ne? Bakan Koca’dan açıklama


Bir kanser türü olan rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşıları ücretli olarak yapılıyor. Tedavisi bir aşı olan bu kanser türünün önlenmesi için yaygın bir şekilde aşılama yapılması gerekiyor. Bu nedenle ücretli olarak yapılan HPV aşılarının Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yapılması bir süredir gündemde. Konuyla ilgili son gelişmeleri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı. Koca, tedarik için firmalarla görüşmelerin devam ettiğini belirtirken aşılamaların kısa sürede başlayacağını duyurdu. Ve uzun vadede ‘yerli HPV aşısı’ üretimi vurgusu yaptı; üreticilerden de destek talebinde bulundu.

SMA ilaçları ile ilgili son durum ne Bakan Kocadan açıklama

Bakan Koca, “firmalarla pazarlıkta elimizi kuvvetlendirmek için talebi üretenlerden destek istiyoruz” ifadelerini kullandı. SMA tedavisiyle ilgili Bakanlığın çalışmaları hakkında da bilgi verdi Fahrettin Koca. “Gen terapisi ile ilgili çalışmalarımız son aşamalara geldi ancak bu konuda önemli bir altyapı ihtiyacı var. Ülkemizde yeterli sayıda uygulama merkezimiz henüz yok. Gen terapisi hastanesini kurmak istiyoruz. Mevcut tedavinin uygulamasında ise uygulanacağı yaş grubunun belirlenmesi bizim açımızdan kritik bir konu. Son bilimsel gelişmeler bir yaş grubunu işaret ediyor. Klinik araştırmayı da uygulamayı da birlikte başlatmayı hedefliyoruz.”

SMA ilaçları ile ilgili son durum ne Bakan Kocadan açıklama

Öte yandan SMA tedavisinde 2 ilaç kullanılıyor. Bunlardan biri ruhsatlı diğeri için de Bakanlığın ruhsatlandırma çalışmaları sürüyor. 



Source link

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*